Passief huis

Een gecertificeerd passief vakantiehuis

     Omdat dat u als gast een absolute zekerheid biedt op een hoog comfort, een behaaglijk verblijf zonder temperatuursschommelingen

     Omdat we liever bouwen volgens de norm van dit jaar dan volgens die van vorig jaar

     Omdat velen twijfelen aan een woning met amper verwarming en dat op deze manier eerst kunnen testen voor ze er zelf eentje bouwen

     Omdat u ook in putje winter zorgeloos kan genieten, uiteraard is het verbruik inbegrepen.

 

Een passiefhuis vakantiewoning is (voorlopig nog) een zeldzame verschijning. Mensen die twijfelen aan het concept kunnen hier op een aangename manier testen hoe een passiefhuis aanvoelt. Nog heel wat mensen geloven niet in een huis zonder verwarming. Een bezoek van enkele uren aan een passieve woning, is vaak voldoende om die mening te herzien. In het wagenhuis slaat u twee vliegen in een klap. U koppelt een deugddoende vakantie aan een leerrijke ontdekking.

We voelen ons een beetje missionaris. In de meeste vakantiewoningen wordt het verbruik achteraf verrekend en is extra isolatie dus een zeer slechte investering. Collega's vonden ons een beetje gek. Maar gek zijn is gezond en dat zal u merken. Het uitermate hoog comfort en de onhoorbare ventilatie geven u een aangenaam en positief gevoel.

Voor wie niet vertrouwd is met de term, geven we graag wat extra uitleg. Voor wie wat bij wil leren, zetten we even de puntjes op de i. De kenners tenslotte vinden helemaal onderaan alle isolatiewaarden en –diktes.

 

Passiefhuis voor dummies

Misschien hebt u het niet zo met bouwen en verbouwen. Of misschien houdt u wel van mooie huizen maar bent u vierkant gerust in de technische kant van de zaak. Dan hebt u in pers en media beslist al iets horen waaien over passiefhuizen. De term (en de eerste realisaties) dateren van begin deze eeuw en tegen 2020 wordt passief bouwen de norm.

In de volksmond zeggen we wel eens dat een passiefhuis zo goed geïsoleerd is dat het niet verwarmd moet worden. Dat is niet helemaal correct. Er mag een klein beetje verwarmd worden, maar helemaal niet veel. Er is exact bepaald hoeveel je mag bijverwarmen. In ieder geval moet er in een passiefhuis amper verwarmd worden, de meeste (eengezins-) passiefhuizen kosten tussen de 50 en de 100 euro aan verwarming per jaar.

Omdat alles zo goed geïsoleerd is, zijn passiefhuizen uiterst comfortabel. Er is geen tocht en geen koudestraling van vloeren, vensters of muren. Omdat er constant verse lucht wordt ingeblazen, ruikt een passiefhuis altijd fris. Die verse lucht wordt mooi gespreid en aan een laag debiet ingeblazen zodat u geen tocht voelt. In de zomer wordt de verse lucht wat gekoeld en in de winter wat voorverwarmd.

 

Passiefhuis voor Jan Modaal

Het begrip ”passiefhuis“ beschrijft niet een bepaalde bouwwijze, maar een bepaalde bouwstandaard. Het beschrijft geen materiaal of vorm maar wel een isolatiewaarde, een ventilatiewaarde, een minimale luchtdichtheid en een optimale oriëntatie. Het belangrijkste verschil met een normaal huis is dat een passiefhuis meestal geen eigen verwarmingsinstallatie heeft. Het haalt zijn energie bijna uitsluitend uit passieve bronnen, zoals warmteterugwinning uit de ventilatielucht (bv. badkamer, keuken), uit de directe zoninstraling en uit de warmtestraling van de bewoners en de toestellen. Met 10 Watt per m2 verwarmingsvermogen is het mogelijk om in een passiefhuis af te zien van een traditionele verwarmingsinstallatie.

De definitie: Een passiefhuis heeft per jaar een energiebehoefte voor ruimteverwarming van maximum 15 kWh/m2 en dat is ongeveer een tiende van wat een traditioneel gebouwd huis nodig heeft. Er is tevens een minimale luchtdichtheid van 0,6 luchtwisselingen per uur bij een drukverschil van 50 Pa. Dat betekent dat er bij 50 Pascal drukverschil tussen binnen en buiten het luchtvolume van de woning 0,6 keer ververst wordt door kieren en spleten. Bij een traditionele woning ligt dat getal tussen de drie en de vier.

 

Vijf punten maken een passiefhuis

1. Optimale warmte-isolatie: Isolatie van alle verliesvlakken. De energiebehoefte van een passiefhuis hangt direct af van de kwaliteit van de isolatie.
2. Consequent vermijden van koudebruggen: Bij anders geïsoleerde gebouwen verminderen koudebruggen vaak het resultaat. Bij een passiefhuis zijn koudebruggen uit den boze. Dus de isolatie moet overal continu zijn. Daarvoor is het wenselijk de thermische schil nergens te onderbreken en bouwdelen thermisch te scheiden.
3. Luchtdichtheid: De luchtdichtheid van de gebouwschil wordt gecontroleerd met een “Blower-Door-Test”. Een luchtdicht gesloten schil, die de koudebruggen ook bij kritische aansluitingen consequent vermijdt.
4. Drievoudige beglazing: Drievoudige beglazing en goed isolerende kozijnen ingebouwd in de schilisolatie. Bepalend voor de ramen is niet alleen de drievoudige beglazing, maar ook een goed geïsoleerd kozijnprofiel. De isolatielaag, die meestal over het kozijnprofiel is aangebracht, reduceert eveneens het warmteverlies.
5. Actieve beluchting: Door permanente frisse luchttoevoer en een hoogefficiënte warmteterugwinning op de ventilatielucht. De actieve ventilatie bij een passiefhuis zorgt voor de beste luchtkwaliteit.

In zowel zomer als winter garandeert de passiefhuisstandaard een behaaglijk binnenklimaat. Alleen tijdens het koude jaargetijde kan om de ruimtetemperatuur op peil te houden enige verwarmingsenergie gebruikt worden. Hoe deze energie wordt opgewekt is van ondergeschikt belang.

 

Voordelen voor de bewoner

  • Nu en in de toekomst kosten voor verwarming besparen
  • Beste wooncomfort en behaaglijkheid zonder temperatuurverschillen
  • Het hele jaar frisse lucht en de beste luchtkwaliteit, ook voor mensen met een allergie, zonder pollen, schadelijke stoffen of vervuilde lucht
  • Gezond en gelijkmatig binnenklimaat in zomer en winter

 

Voordelen voor het milieu

  • Laag energieverbruik
  • Actief en passief gebruik van opnieuw te gebruiken energie
  • Geringere CO2-uitstoot
  • Minder gebruik van energievoorraad

 

Voordelen uit bedrijfseconomisch oogpunt

  • Slechts 5-8 % hogere investeringskosten ten opzichte traditionele bouwwijzen
  • Snelle terugverdientijd van 0 – 10 jaar
  • Hoge woonkwaliteit, goed verhuurbaar
  • Waardevast

 

Passiefhuis voor vakidioten

Binnenkort wat diepgaander info over isolatiewaardes en -diktes